Gratis verzending | 15 nachten garantie | Onderscheid jezelf.

Hoe slaan je hersenen alles op en waarom zou school later moeten beginnen?


Het is vast wel eens tegen je gezegd, wanneer je de volgende dag een toets had of iets anders belangrijks: "Stop met wat je aan het doen ben en ga lekker op tijd slapen, morgen kun je alles weer veel beter opnemen". Bij mij thuis heeft mijn moeder dat bij zowat elke toetsweek wel tegen mij gezegd. Maar hoe kan dat dan, dat je de volgende dag weer veel beter kan nadenken en onthouden?

Alles wat je op een dag meemaakt, leert of bedenkt wordt tijdelijk opgeslagen in het kortetermijngeheugen. Dit kortetermijngeheugen is de Hippocampus. De Hippocampus kan je ook wel zien als een USB stick; het heeft een beperkte opslagruimte. Deze opslagruimte raakt op een gegeven moment vol op een dag, waardoor je als ware de Hippocampus gaat uitputten. De kans bestaat dat je hierna informatie niet meer goed kunt opnemen, wat retroactieve interferentie wordt genoemd. Dit is het moment dat je in de avond nog vol aan het blokken bent voor een toets, en je merkt dat alle stof eigenlijk langs je heen glijdt.

Hoe gaan de hersenen tijdens de slaap met dit ruimteprobleem om?

Alles wat je op een dag meemaakt, wordt tijdens het slapen getransporteerd van de USB stick (Hippocampus) naar de harde schijf in je hersenen. Deze harde schijf heet de neocortex en ligt helemaal boven in de hersenen. Deze transportatie vindt vooral plaats tijdens de remslaap tegen het einde van de natuurlijke slaapperiode. Tijdens het slapen wordt er als het ware op de save-knop gedrukt, waardoor alle herinneringen, kennis en stof worden overgezet naar de neocortex, waar het permanent wordt opgeslagen.

Volgende ochtend

Alle informatie wat je de vorige dag hebt meegemaakt zit nu veilig opgeborgen in de neocortex, wat er voor zorgt dat de Hippocampus de volgende ochtend geleegd en helemaal opgeruimd is. Je wordt wakker met een hernieuwd vermogen om gedurende de dag alles om je heen weer op te kunnen nemen. Buiten dat het kortetermijngeheugen weer helemaal leeg is, zorgt de transportatie er ook voor dat je alle informatie nog beter onthoudt.

In plaats van dat je alle informatie uit je kortetermijngeheugen moet halen, waar nieuwe stof heel kwetsbaar is en niet te lang mag blijven, haal je nu de informatie uit de neocortex (harde schijf). Informatie ligt permanent in de neocortex opgeslagen, wat ervoor zorgt dat je het nog beter kan onthouden. Je kan dus beter je woordjes frans in de avond oefenen, op tijd gaan slapen en de volgende ochtend weer verder gaan. De kans is veel groter dat de woordjes dan een stuk beter blijven hangen. 

School

School zou om dit feit dan ook later moeten beginnen. De transportatie vindt plaats tegen het einde van de natuurlijke slaapperiode. Door de vroege schooltijden ontnemen wij eigenlijk de slaap waarin de meeste informatie wordt getransporteerd en opgeslagen. Datgene wat jongeren juist zou helpen op school om proefwerken beter te maken en informatie beter op te kunnen nemen.

Slaap je goed, dan neem je de volgende dag beter informatie op en ben je scherper dan de rest!

Bron: Boek Slaap - Matthew Walker

Laat een reactie achter

Gratis verzending

Zonder minimale bestelwaarde!

15 nachten garantie

Toch niet tevreden met ons product? Retourneer en ontvang het geld terug!

Veilig betalen

Bij Onnea maken we gebruik van een beveiligde SSL-verbinding

Vragen?

We staan altijd voor je klaar!  info@onnea.nl